Muffiny z jabłkiem, brzoskwinią i białą czekoladą

Kategoria: muffiny

Kiedy przychodzą niespodziewani, ale z radością oczekiwani goście, niezwłocznie po serdecznym przywitaniu zadaję pytanie – co upiec?
Państwo P. wybrali muffiny, które specjalnie dla dzieci udekorowałam białą czekoladą bez dodatku mleka (raj, prawda? 🙂
Muffiny przygotowałam, cudem zdążyłam zrobić jedno zdjęcie, a potem zniknęły… lubię takich gości 🙂 

Składniki na 16 sztuk:

Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka mleka w proszku ryżowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Składniki mokre:
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 jajka

Dodatkowo:
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 brzoskwinia pokrojona w kostkę
1/2 szklanki białych chipsów czekoladowych

Wykonanie:
W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Do składników suchych dodać mokre i pobieżnie zamieszać, dodać pokrojone jabłko i brzoskwinię i wymieszać niedbale do połączenia składników.

Przygotować foremki do wypieku muffinek. Wykładać ciasto do 2/3 wysokości foremki, posypać czekoladowymi chipsami i lekko je docisnąć.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 5 minut w foremkach i wyjąć na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz