Zdrowe i smaczne muffinki. Marchew i jabłko dostarczają naturalnej słodyczy, ja dodaję symbolicznie 2 łyżki cukru, ale oczywiście można zaszaleć i sobie życie osłodzić bardziej 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
1 szklanka dowolnej mąki
1 szklanka drobnych płatków owsianych
2-6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka mleka ryżowego w proszku
Składniki mokre:
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 jajko
Dodatkowo:
1 duże jabłko starte na grubej tarce (3/4 szklanki)
1 duża marchew starta na drobnej tarce (3/4 szklanki)
garść migdałów pokrojonych w słupki
Wykonanie:
W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche. Następnie połączyć je niedokładnie mieszając. Dodać starte jabłko i marchew i wymieszać niedbale do jako takiego połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do muffinkowych foremek do 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posypać pokrojonymi migdałami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez około 5 minut w blaszce i następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂