Muffiny z jabłkiem i marchewką

Kategoria: muffiny

Zdrowe i smaczne muffinki. Marchew i jabłko dostarczają naturalnej słodyczy, ja dodaję symbolicznie 2 łyżki cukru, ale oczywiście można zaszaleć i sobie życie osłodzić bardziej 🙂

Składniki na 12 sztuk:

Składniki suche:
1 szklanka dowolnej mąki
1 szklanka drobnych płatków owsianych
2-6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka mleka ryżowego w proszku

Składniki mokre:
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 jajko

Dodatkowo:
1 duże jabłko starte na grubej tarce (3/4 szklanki)
1 duża marchew starta na drobnej tarce (3/4 szklanki)
garść migdałów pokrojonych w słupki

Wykonanie:
W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche. Następnie połączyć je niedokładnie mieszając. Dodać starte jabłko i marchew i wymieszać niedbale do jako takiego połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do muffinkowych foremek do 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posypać pokrojonymi migdałami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez około 5 minut w blaszce i następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz