Składniki na 8 sztuk:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka ryżowego
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smarowania gofrownicy
opcjonalnie 1 jabłko
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Do drugiego naczynia wybić jajka, dodać mleko ryżowe, miód i aromat i chwilę ubić. Wlać składniki do naczynia z mąką i wymieszać.
Można dodać do ciasta jabłko pokrojone w cienkie plasterki.
Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 4 minuty, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec około 1-2 minut i znowu odwrócić.
Podawać na ciepło z syropem klonowym, śmietaną bezmleczną, dżemem lub owocami.
Smacznego 🙂
Fajny pomysl na gofry.
Fajny i nieco mniej standardowy 🙂