Muffiny z zieloną cukinią i czerwoną papryką

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Przyznaję, że nie przepadam za warzywnymi muffinami. 
Mam wrażenie, że są smaczne tylko zaraz po upieczeniu. 
Na szczęście od czasu do czasu zmieniam zdanie i nawet udaje mi się upiec jakąś wyjątkową wersję – soczystą, długo zachowującą świeżość, pachnącą aromatycznymi ziołami. Piszę ku pamięci i żeby mieć dowód, że warto próbować 🙂

Składniki na 12 sztuk:

Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki świeżego oregano
1 łyżka świeżego tymianku
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Składniki mokre:
3/4 szklanki mleka ryżowego
1/3 szklanki oleju
2 jajka

Dodatkowo:
2 szklanki zielonej cukinii
1 szklanka czerwonej papryki

Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w kostkę.

Składniki mokre i suche wymieszać w osobnych naczyniach. Następnie składniki mokre wlać do suchych i niedbale wymieszać. Dodać warzywa i ponownie niezbyt dokładnie wymieszać, tylko do jako takiego połączenia.

Ciasto wyłożyć do odpowiednio przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (po wyjęciu z ciasta patyczek ma być suchy).

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Muffiny cytrynowe z jagodami

Muffiny cytrynowe z jagodami – orzeźwiająca nuta cytryny i słodkie jagody, zebrane dopiero-co w lesie. Mniam 🙂 Składniki na 12 sztuk:Składniki suche:2

8 Responses

  1. Super super!

    Wiesz szukam czeogoś fajnego dla mojej siostrzyczki do szkoły (fanka muffinów) a to i zdrowe i pożywne.. pozwolę sobie zapisać.

    Pozdrawiam!

  2. Przepis tak pyszny, że tuż przed północą popędziłam do kuchni, a nazajutrz miałam gotowe śniadanie 🙂

    Mleko ryżowe zastąpiłam kefirem, a paprykę papryką marynowaną 🙂
    Przepis włożyłam do ulubionych 🙂

  3. KaHa-Art – na zdrowie 🙂
    cieszę się, że zmieniłaś dodatki i dostosowałaś przepis do swoich potrzeb, o to przecież w tym całym kucharzeniu chodzi 🙂

    OlaCruz – daj znać proszę czy się udało, ja nie miałam żadnego dziecka pod ręką żeby sprawdzić efekty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.