Kategorie
Gofry

Gofry kukurydziane

Gofry nie chrupiące, ale mięciutkie i bardzo smaczne. 
Można je upiec same (na zdjęciu po prawej) lub dodać do ciasta jabłko (na zdjęciu po lewej), które wzbogaci smak i doda soczystości. Idealne na śniadanie i „na potem” 🙂 

Składniki na 8 sztuk:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka ryżowego

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smarowania gofrownicy
opcjonalnie 1 jabłko

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Do drugiego naczynia wybić jajka, dodać mleko ryżowe, miód i aromat i chwilę ubić. Wlać składniki do naczynia z mąką i wymieszać.

Można dodać do ciasta jabłko pokrojone w cienkie plasterki.

Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 4 minuty, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec około 1-2 minut i znowu odwrócić.

Podawać na ciepło z syropem klonowym, śmietaną bezmleczną, dżemem lub owocami.

Smacznego 🙂

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

2 odpowiedzi na “Gofry kukurydziane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.