Ach co to było za śniadanie!
Kurki ścieliły się gęsto, zielony szczypior sypał się tu i tam. Jaja czekały na swoją kolej 🙂
No sami przecież widzicie 🙂
Składniki na 2 porcje:
5 jajek
2 szklanki kurek
1/2 szklanki + 4 łyżki szczypiorku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki + szczypta soli
Wykonanie:
Kurki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Szczypiorek posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurki często mieszając, aż do odparowania płynu. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 szklanki szczypiorku, wymieszać.
Jajka ubić na puszystą masę dodając szczyptę soli.
Na rozgrzaną patelnię z kurkami i szczypiorem wlać 1 łyżkę oleju, zamieszać, w miarę równomiernie rozłożyć grzyby i zieleninę na patelni i ostrożnie wylać na nie ubite jajka. Smażyć przez około 3 minuty, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią.
Delikatnie podważyć omlet z każdej strony i, używając szerokiej łopatki albo i dwóch przewrócić omlet na drugą stronę, podsmażyć przez około 2 minuty i wykładać na talerze.
Omlet podawać od razu po zdjęciu z patelni, posypany szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
Wygląda pysznie! Wpisuję na listę – "koniecznie wypróbować" 🙂
Kasia – Pabianice