Pizza z kurkami i białym sosem

Kategoria: grzyby, pizza

Ostatnio nie mogłam się zdecydować co zrobić na obiad, wymyślałam różne opcje, od pierogów po pizzę w okolicznej pizzerii (haha), w końcu zatrzymałam się na pizzy, ale w domu. 
Jak to się stało? Otóż zrobiłam szybkie zadanie matematyczne – dojście do pizzerii, ewentualne czekanie na stolik, zamówienie, przygotowanie i podanie jedzenia zajmie nam co najmniej 40 minut. Opcja sama robię ciasto (no prawie sama, nie zapominajmy o cynamonowym robocie :), przygotowuję nadzienie, piekę zajmie mi 30 minut, jak nie mniej, i jeszcze nie muszę prasować koszuli. 
Zrobiłam ciasto delikatne i kruche, ale chrupiące. Nadzienie powstało z tego co pod ręką – tradycyjny biały sos, do kurek i cebuli dodałam suszone pomidory, a smaku dopełnił koperek.
Mówię Wam – warto było zrezygnować z wychodnego obiadu 🙂

Składniki na 4 małe pizze:

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (450)
2 łyżki mąki orkiszowej (1400)
3/4 szklanki ciepłej wody
7 gram (1 opakowanie) suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli

Biały sos:
2 łyżki margaryny bezmlecznej
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka ryżowego
sól i pieprz do smaku

Nadzienie:
4 szklanki kurek
1 cebula
6 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy
2 łyżki koperku + 1 łyżka do dekoracji
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Przygotować ciasto – w małym naczyniu wymieszać wodę z cukrem i drożdżami i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i szybko wyrobić miękkie ciasto (maszyna wyrabiała je przez 5 minut). Ciasto można od razu formować na pizze, ja na 5 minut przykryłam je ściereczką i kończyłam robić nadzienie.

W tak zwanym międzyczasie przygotować nadzienie – kurki oczyścić, większe sztuki pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić kurki i poddusić, często mieszając, aż do całkowitego odparowania płynu. Posypać solą i pieprzem, wymieszać i odstawić.
Cebulę pokroić w cienkie talarki.
Suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w podłużne paski.
Koperek posiekać.

Przygotować biały sos – margarynę rozpuścić w garnku, dodać mąkę i, trzymając garnek na małym ogniu, szybko ubić rózgą na gładką masę. Cały czas podgrzewając masę wlać mleko ryżowe i, nie przerywając mieszania, doprowadzić sos do zgęstnienia. Wyłączyć gaz, dodać sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek.

Uformować pizze – ręce i stolnicę dobrze oprószyć mąką typu 1400, ponieważ ciasto będzie się lekko kleiło. Ciasto podzielić na 4 części (po około 95 gram), każdą z nich rozwałkować lub uformować dłońmi (ja tak zrobiłam) na owalny blat o wymiarach 14 na 18 centymetrów. Każdy blat ciasta posmarować 2 łyżkami sosu, ułożyć na nim parę talarków cebuli, kurki i pokrojone pomidory. Całość posmarować z wierzchu resztą sosu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Gorącą pizzę posypać koperkiem i od razu podawać.

Smacznego 🙂

Jagodzianki

Aktualizacja:

6 komentarzy do “Pizza z kurkami i białym sosem”

  1. Olciaky – tylko skąd weźmiesz kórki? 🙂

    KaHa skuś się, warto 🙂
    Cynamonowy jest SUPER – sam miesza, wyrabia, tnie, kręci – a ja w tym czasie się uśmiecham i podziwiam 🙂 Też polecam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz