Platany na 2 sposoby

Surowe platany
Platany – surowe, jeszcze zielone owoce

Platany to takie zielone banany tyle, że nieco większe, bardziej twarde i trudno obiera się je ze skóry. Z czasem dojrzewając, uzyskują ładny żółty kolor, co oznacza że łatwiej będzie nam je obrabiać w kuchni.
Banany można jeść „na surowo”, a platany przed zjedzeniem trzeba ugotować albo usmażyć. Można je podawać jako przekąskę albo dodatek do obiadu. „Na spróbowanie” zrobiłam 2 wersje przekąsek – na słodko i na ostro. 

 
Pokrojone kawałki platana
Platany – przed usmażeniem, świeżo pokrojone 🙂

Składniki na przekąskę dla 2 osób:
Baza:
2 platany obrane ze skóry
4 łyżki oleju (lub oliwy w zależności od diety
Opcje:
(1) sok z połowy cytryny
lub
(2) pół łyżeczki mielonej papryki
6 plasterków bardzo cienko skrojonego, podwędzanego boczku

Wykonanie:
Na początku należy owoce obrać ze skóry używając noża i skroić na plasterki.
Następnie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone plasterki i często mieszając podsmażyć na dużym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec zdjąć krążki z patelni, rozłożyć na płaskiej powierzchni i delikatnie rozgnieść (użyłam tłuczka do mięsa).

Opcja 1: rozgniecione krążki skropić cytryną, ponownie wrzucić na ten sam rozgrzany olej i podsmażyć przez 5 minut mieszając tak, żeby obsmażyły się z obu stron.

 
platany na słodko
Platany – wersja słodka z cytrynką

Opcja 2: Na patelni na dużym ogniu usmażyć boczek „na chrupko”, dodać rozgniecione krążki, posypać mieloną papryką i podsmażyć, mieszając, przez około 5 minut.

 
platany na słono
Platany – wersja słona z boczkiem i papryką

Wrażenia: opcja na ostro smakowała nam bardziej, ale obie warte są spróbowania. Smacznego 🙂

4 komentarze do “Platany na 2 sposoby”

  1. Smakuje jak banan, ale jest twardszy, mniej słodki i trzeba go przed zjedzeniem "obrobić".
    Mam nadzieję, że kiedyś będzie dostępny w Polsce, a może już jest, tylko o tym nie wiemy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz