Platany to takie zielone banany tyle, że nieco większe, bardziej twarde i trudno obiera się je ze skóry. Z czasem dojrzewając, uzyskują ładny żółty kolor, co oznacza że łatwiej będzie nam je obrabiać w kuchni.
Banany można jeść „na surowo”, a platany przed zjedzeniem trzeba ugotować albo usmażyć. Można je podawać jako przekąskę albo dodatek do obiadu. „Na spróbowanie” zrobiłam 2 wersje przekąsek – na słodko i na ostro.
Składniki na przekąskę dla 2 osób:
Baza:
2 platany obrane ze skóry
4 łyżki oleju (lub oliwy w zależności od diety
Opcje:
(1) sok z połowy cytryny
lub
(2) pół łyżeczki mielonej papryki
6 plasterków bardzo cienko skrojonego, podwędzanego boczku
Wykonanie:
Na początku należy owoce obrać ze skóry używając noża i skroić na plasterki.
Następnie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone plasterki i często mieszając podsmażyć na dużym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec zdjąć krążki z patelni, rozłożyć na płaskiej powierzchni i delikatnie rozgnieść (użyłam tłuczka do mięsa).
Opcja 1: rozgniecione krążki skropić cytryną, ponownie wrzucić na ten sam rozgrzany olej i podsmażyć przez 5 minut mieszając tak, żeby obsmażyły się z obu stron.
Opcja 2: Na patelni na dużym ogniu usmażyć boczek „na chrupko”, dodać rozgniecione krążki, posypać mieloną papryką i podsmażyć, mieszając, przez około 5 minut.
Wrażenia: opcja na ostro smakowała nam bardziej, ale obie warte są spróbowania. Smacznego 🙂
pierwszy raz widzę taki owoc. ciekawa jestem jak smakuje;)
Smakuje jak banan, ale jest twardszy, mniej słodki i trzeba go przed zjedzeniem "obrobić".
Mam nadzieję, że kiedyś będzie dostępny w Polsce, a może już jest, tylko o tym nie wiemy 🙂
Genialne! gdzie kupiłaś te Banany? sama byłam od zawsze ciekawa ich smaku niestety nigdzie ich nie ma.
http://www.slodkieslone.pl
Monika – przywiozlam z zagranicy na mile wspomnienie 🙂