Kategorie
muffiny

Muffiny pomarańczowe

 Muffiny pachnące pomarańczą i czekoladą, aromatyczne i kolorowe. Polecam! 🙂

Składniki na 12 muffin:

Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki płynu, na który składa się:
– sok z 1 pomarańczy
– miąższ drobno pokrojony z 2 pomarańczy

Dodatkowo:
50 gram gorzkiej czekolady
3 łyżki czekoladowych chipsów

Wykonanie:

Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo pobieżnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę i jeszcze raz, bez wysilania się, wymieszać.

Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości. Każdą muffinę posypać czekoladowymi chipsami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki można wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować bezmleczną margaryną i wysypać kaszą manną
foremek silikonowych nie trzeba specjalnie przygotowywać, można do nich od razu przekładać ciasto

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

11 odpowiedzi na “Muffiny pomarańczowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.