Tradycyjna sałatka jarzynowa, zwana również warzywną składa się z … i tutaj każdy, zależnie od upodobań i własnych doświadczeń, wymienia różne składniki.
Ponieważ jest to sałatka, którą można dowolnie modyfikować – w tej wersji dodałam kukurydzę, niektórzy lubią dodatek cebuli, inni nie dodają musztardy – przepis poniższy traktować należy jako propozycję i dostosować go do własnych życzeń i smaków 🙂
Składniki na 6-8 porcji:
3-4 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
5 jajek
4 spore ogórki kiszone
1 duże kwaskowate jabłko
1 puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki musztardy
8-10 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę ugotować bez obierania do miękkości w lekko osolonej wodzie. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Jajka ugotować na twardo.
Ugotowane warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę, podobnie jajka, ogórki i jabłko. Dodać kukurydzę i groszek. Warzywa wymieszać z przyprawami, musztardą i majonezem.
Podawać z chlebem.
Smacznego 🙂
bardzo ją lubię! bez względu jakie dodatki w niej są, bo zazwyczaj jest to sprawa ruchoma 🙂
Paula – ja też ją lubię, między innymi za tą możliwość ciągłych zmian 🙂
sałatka warzywna jest świetna. ja robię troszkę inaczej. ale chyba każdy ją lubi;)