Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Bułki razowe nadziewane kurkami

Przepyszne, zdrowe i naprawdę proste do wykonania bułki. Świetne na drugie śniadanie i szybką przekąskę. 
Polecam w tym trwającym cały czas szaleństwie kurkowym :)))

Składniki na 16 sztuk:

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej (1400) + 2 łyżki do podsypania blatu
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
7 gram (1 opakowanie) suchych drożdży
1 1/4 szklanki ciepłej wody

Składniki na nadzienie:
4 szklanki kurek
2 średnie cebule
1/2 szklanki natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz ziołowy do smaku

Dodatkowo:
1 łyżka oliwy lub 1 jajko
2 łyżki maku do posypania bułek

Wykonanie:

Przygotować ciasto: wsypać do naczynia oba rodzaje mąki, sól, cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Proszę pamiętać, że używamy grubej mąki, więc ciasto będzie nieco twardsze.
Mój cynamonowy robot wyrabiał ciasto przez 5 minut od połączenia wszystkich składników, ręcznie należałoby wrabiać je 10-15 minut.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie: oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone kurki, chwilę podsmażyć, dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż do odparowania płynu. Dodać przyprawy i natkę pietruszki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić ręcznie lub maszyną przez około 30 sekund. Podzielić na 16 części, po około 45 gram.

Każdą część ciasta rozwałkować lub ugnieść palcami (wybieram tą wersję) na okrągły placek, trzymając go na dłoni ułożyć na środku 2 łyżki nadzienia i bardzo dokładnie zlepić końce. Przed zlepieniem można posmarować brzeg ciasta wodą, żeby lepiej się złączyło.

W ręku uformować kształt bułki i położyć ją łączeniem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do napuszenia.

Przed pieczeniem bułki posmarować olejem lub rozbitym jajkiem (w tej wersji posypka będzie się lepiej trzymać) i posypać makiem.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i piec przez około 40 minut. 

 Smacznego 🙂

2 komentarze

  1. Odpowiedz

    Ale super!
    Duużo bardziej mi się podoba ten przepis niż bułki z pieczarkami. Bo kurki mają smak! Zapisuję w zakładce:)

  2. Odpowiedz

    Atria C. – moim zdaniem pieczarki też mają smak 😉 ale kurki stanowią zawsze miłą odmianę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.