Kategorie
zupy

Zupa burakowa najprostsza

Zdecydowanie moja ulubiona zupa!
Ze względu na smak, kolor i prostotę wykonania.
Z pozdrowieniami dla M. 🙂

Składniki na 4-6 porcji:
5 szklanek wody
4-5 średnich buraków
1 duża marchewka
4 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku

Dodatkowo:
4-6 łyżek śmietany sojowej (opcjonalnie)
4-6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Buraki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę lub plasterki, wrzucić do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać oliwę, sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut.
Przed końcem gotowania dodać sok z cytryny.

Przed podaniem udekorować śmietaną i natką pietruszki.Related Posts with Thumbnails

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

4 odpowiedzi na “Zupa burakowa najprostsza”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.