Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Warzywne leczo z kurkami

Bardzo fajny sposób na połączenie warzyw i kurek, dodatek papryki chilli oraz sosu tabasco sprawia, że potrawa wpada w meksykańskie rytmy – bardzo ciekawe i porywające połączenie 🙂

Składniki na 4-6 porcji:
4 szklanki kurek
4 łyżki oleju
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka chilli
1 puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory pokrojone w kostkę
1 mała puszka kukurydzy
1/2 szklanki natki pietruszki
1 łyżeczka sosu tabasco
sól i pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:
Kurki oczyścić, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić kurki, aż do całkowitego odparowania płynu, od czasu do czasu mieszając.
Dolać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i poddusić przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Po tym czasie dodać papryki pokrojone w cienkie paski i dalej dusić.
Po około 5 minutach dodać pomidory i kukurydzę i dusić kolejne 5 minut. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
Na koniec dodać przyprawy i sos tabasco, dobrze wymieszać, poddusić jeszcze 2 minuty i wyłączyć ogień. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać.

Podawać z ryżem, najlepiej czarnym.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    pięknie podane. i kolory.. jesienne.

    • Kinga, 2010-09-21, 14:19

    Odpowiedz

    Piękne zdjęcie! Bardzo mi się ten przepis podoba, bo przez dodanie kurek, duszone warzywa zyskują na ciekawej nucie smakowej! Do tego jestem amatorką czarnego ryżu… Pozdrawiam.

  2. Odpowiedz

    Wspaniałe zdjęcie, przepis bardzo oryginalny i te kolory bardzo apetyczne…

    • Paula, 2010-09-22, 13:10

    Odpowiedz

    wspaniałe kolory!

  3. Odpowiedz

    asieja – jesienne powiadasz? może zmienię zdjęcie na czarno-białe, żeby nie było na mnie z tą jesienią 🙂

    Kinga – też bardzo lubię czarny ryż 🙂

    Paula – prawda? 🙂

    Justyna – uff, dziękuję! jak dobrze, że nie wszystkim się jesień zaraz kojarzy :)))

  4. Odpowiedz

    Śliczne zdjecia pokazujesz na blogu, szkoda, ze nie w większym formacie! Całosć strasznie apetycznie wygląda, podobnie z resztą jak np. zupa z buraków z pierwszego postu.

    Pozdrawiam ciepło!

  5. Odpowiedz

    Ania vel Vespertine – dziękuję 🙂
    myślisz, że większy format byłby lepszy, dlaczego?
    pytam, bo chętnie się czegoś dowiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.