Warzywne leczo z kurkami

Bardzo fajny sposób na połączenie warzyw i kurek, dodatek papryki chilli oraz sosu tabasco sprawia, że potrawa wpada w meksykańskie rytmy – bardzo ciekawe i porywające połączenie 🙂

Składniki na 4-6 porcji:
4 szklanki kurek
4 łyżki oleju
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka chilli
1 puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory pokrojone w kostkę
1 mała puszka kukurydzy
1/2 szklanki natki pietruszki
1 łyżeczka sosu tabasco
sól i pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:
Kurki oczyścić, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić kurki, aż do całkowitego odparowania płynu, od czasu do czasu mieszając.
Dolać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i poddusić przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Po tym czasie dodać papryki pokrojone w cienkie paski i dalej dusić.
Po około 5 minutach dodać pomidory i kukurydzę i dusić kolejne 5 minut. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
Na koniec dodać przyprawy i sos tabasco, dobrze wymieszać, poddusić jeszcze 2 minuty i wyłączyć ogień. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać.

Podawać z ryżem, najlepiej czarnym.

Smacznego 🙂

7 komentarzy do “Warzywne leczo z kurkami”

  1. Piękne zdjęcie! Bardzo mi się ten przepis podoba, bo przez dodanie kurek, duszone warzywa zyskują na ciekawej nucie smakowej! Do tego jestem amatorką czarnego ryżu… Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. asieja – jesienne powiadasz? może zmienię zdjęcie na czarno-białe, żeby nie było na mnie z tą jesienią 🙂

    Kinga – też bardzo lubię czarny ryż 🙂

    Paula – prawda? 🙂

    Justyna – uff, dziękuję! jak dobrze, że nie wszystkim się jesień zaraz kojarzy :)))

    Odpowiedz
  3. Śliczne zdjecia pokazujesz na blogu, szkoda, ze nie w większym formacie! Całosć strasznie apetycznie wygląda, podobnie z resztą jak np. zupa z buraków z pierwszego postu.

    Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz