Zupa porowo-ziemniaczana

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostatnio natchnęła mnie jedna blogowiczka na prostą, ale bardzo smaczną zupę – zrobiłam ją tak…

Składniki na 4 porcje:
2 duże pory (tylko części białe i lekko zielone)
5 średnich ziemniaków
6 szklanek wody
3 łyżki oleju sezamowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać por pokrojony w półplasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę i poddusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zalać wrzącą wodą i szybko doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć do minimum ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 30 minut.

Dodać sól i pieprz do smaku.

Zupę podawać udekorowaną świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Barszcz czerwony

Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem kwasu buraczanego. Wyborny smak i zapach, piękny kolor. Prosto ale uroczyście. Idealne danie na stół Wielkanocny. Zapraszam

Barszcz wigilijny

Wigilia, świąteczny czas, świąteczny, postny barszcz. W naszym domu podawany zawsze do pasztecików, uszek lub pierogów, a najczęściej do wszystkich powyżej 🙂 

Zupa z dyni posypana kurkami

Dynia w kolejnej smacznej odsłonie. Zupa-krem z dodatkiem kukurydzy i cebuli, podana z przyrumienionymi kurkami. Tak prosta i tak aromatyczna, że nie

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.