Zupa porowo-ziemniaczana

Ostatnio natchnęła mnie jedna blogowiczka na prostą, ale bardzo smaczną zupę – zrobiłam ją tak…

Składniki na 4 porcje:
2 duże pory (tylko części białe i lekko zielone)
5 średnich ziemniaków
6 szklanek wody
3 łyżki oleju sezamowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać por pokrojony w półplasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę i poddusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zalać wrzącą wodą i szybko doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć do minimum ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 30 minut.

Dodać sól i pieprz do smaku.

Zupę podawać udekorowaną świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego 🙂

4 komentarze do “Zupa porowo-ziemniaczana”

Dodaj komentarz