Kwaśna i aromatyczna. Prosta do wykonania. Jej zapach pobudza do pracy kubki smakowe i ślinianki. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci. Można podawać ją samą, albo z dodatkiem śmietany sojowej. Przed Państwem – zupa z kiszonych ogórków.
Składniki na 4-6 porcji:
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
6-7 średnich ziemniaków
8-10 średnich ogórków kiszonych
3 łyżki oleju
6-8 szklanek wody
sól, ziele angielskie i czarny pieprz w ziarnach do smaku
Wykonanie:
Wodę wstawić do zagotowania się.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w ćwiartki i poddusić przez około 3 minuty, często mieszając. Zalać warzywa wrzątkiem (4-6 szklanek), dodać sól, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren czarnego pieprzu. Szybko doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dalej gotować, aż ziemniaki będą miękkie (przez około 10-15 minut).
Do mniejszego garnka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone, zalać 2 szklankami wody (może być zimna) i gotować na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (czyli, aż warzywa w dużym garnku będą miękkie). Uwaga: jeśli ogórki mają twardą skórę, to należy je obrać.
Do dużego garnka, dodać podgotowane ogórki razem z wywarem i wymieszać.
Podawać na gorąco.
Smacznego 🙂
MOja ulubiona ! Robię podobnie, ale czasem na mięsie i zaciągam śmietaną 🙂
mmm… ogórkowa.
prosta, szybka i wyborna ;]
bardzo lubię ogórkową. a ta jest w sam raz dla mnie, bo bez mięska i zabielaczy;)
ale smakowicie wyglada, i ja lubie taka kwasnawa:)
dziękuję 🙂
widzę, że wspólnie byśmy się bez problemu wyżywiły 🙂
ale mi narobiłaś smaka od samego rana na taką zupę 🙂