Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków najprostsza

Kwaśna i aromatyczna. Prosta do wykonania. Jej zapach pobudza do pracy kubki smakowe i ślinianki. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci. Można podawać ją samą, albo z dodatkiem śmietany sojowej. Przed Państwem – zupa z kiszonych ogórków.

Składniki na 4-6 porcji:
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
6-7 średnich ziemniaków
8-10 średnich ogórków kiszonych
3 łyżki oleju
6-8 szklanek wody
sól, ziele angielskie i czarny pieprz w ziarnach do smaku

Wykonanie:
Wodę wstawić do zagotowania się.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w ćwiartki i poddusić przez około 3 minuty, często mieszając. Zalać warzywa wrzątkiem (4-6 szklanek), dodać sól, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren czarnego pieprzu. Szybko doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.

Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dalej gotować, aż ziemniaki będą miękkie (przez około 10-15 minut).

Do mniejszego garnka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone, zalać 2 szklankami wody (może być zimna) i gotować na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (czyli, aż warzywa w dużym garnku będą miękkie). Uwaga: jeśli ogórki mają twardą skórę, to należy je obrać.

Do dużego garnka, dodać podgotowane ogórki razem z wywarem i wymieszać.

Podawać na gorąco.

Smacznego 🙂

6 komentarzy do “Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków najprostsza”

Dodaj komentarz