Kategorie
drożdżowe

Bułki waniliowe z cynamonem

Pięknie pachnące, słodkie bułeczki.  
Jak każde ciasto drożdżowe, najlepiej smakują tego samego dnia. Same lub z konfiturą. Pycha! 🙂 

Składniki na 16 bułek:
2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
25 gram świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka sojowego 
4 łyżki cukru trzcinowego*
1 łyżka cukru wanilinowego 
1 duże jajko
1 łyżka margaryny bezmlecznej 
szczypta soli

Dodatkowo:
1 małe jajko
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego, łyżkę cukru, łyżkę mąki (630), wymieszać i pozostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

W dużym naczyniu (maszynowcy w dzierży) wymieszać oba rodzaje mąki z solą, dodać resztę ciepłego mleka, oba rodzaje cukru, rozpuszczoną margarynę bezmleczną oraz jajko. Całość wymieszać.
Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i ciasto dokładnie wyrobić. Maszynowo – około 5 minut, ręcznie – około 10.
Ciasto w naczyniu (dzierży) przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto szybko przegnieść, podzielić na 16 części (każda po około 45 gram), formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 centymetrów.
Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut.

Napuszone bułki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub aż bułki ładnie się zarumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*ilość cukru można zwiększyć dwukrotnie, jeśli lubimy słodkie wypieki 🙂

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

7 odpowiedzi na “Bułki waniliowe z cynamonem”

Ja ostatnio cały czas piekę przeróżne bułeczki (ostatnie były mini bułeczki z siemieniem lnianym) i z wielką przyjemnością patrzę na Twoje. Co tu mówić dużo: dogadzasz sobie!:)

Atria C. – Twoje bułeczki z siemieniem mnie zaintrygowały, chyba zrobię wersję z sezamem 🙂

Majana – dziękuję 🙂

kornik – bardzo mi miło 🙂

aga – konfitura domowej roboty, moja ulubiona, zdarza mi się wyjadać ją prosto ze słoika 🙂

Doctor – zachęcam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.