Pancakes z jabłkiem, waniliną i cynamonem

Pancakes z jabłkiem, waniliną i cynamonem – puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach!
Tego mi było trzeba 🙂

Składniki na około 32 małe pancakes:
1 duże jabłko
1-2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
3 jajka
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki margaryny bezmlecznej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem trzcinowym, wanilinowym oraz cynamonem i odstawić.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Margarynę rozpuścić.

Jajka ubić na puszystą pianę, dodać mleko sojowe i rozpuszczoną margarynę bezmleczną i chwilę miksować. Dodać mieszkankę mączną i ponownie zmiksować.
Na koniec dodać starte jabłka z cukrem i przyprawami i dokładnie wymieszać, używając łyżki.

Placuszki piec z obu stron na suchej patelni. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

3 komentarze do “Pancakes z jabłkiem, waniliną i cynamonem”

Dodaj komentarz