Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Hummus

Hummus można przyrządzać na wiele sposobów, zmieniając dowolnie składniki, ale zawsze w skład podstawowego przepisu wchodzi ciecierzyca, pasta sezamowa (tahini), czosnek, sok z cytryny i oliwa. Przedstawiam moją propozycję, zachęcając do prób i eksperymentów 🙂 

Składniki:
1 szklanka cieciorki
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki pasty czosnkowej (można zastąpić 2 ząbkami czosnku)
6 zielonych oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:
1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:
Cieciorkę zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać sodę i gotować przez około 40 minut, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić.

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zmiksować przy użyciu blendera.

Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    uwielbiam hummus! aż zgłodniałam od samego patrzenia;)

    • Nina, 2011-03-10, 09:42

    Odpowiedz

    mnie ostatnio ciecierzyca trochę się przejadła, ale "normalnie" hummus lubię, jest tylko problem z tahini – bo trzeba ją szybko zużyć, a czasem pomysłów brak

  2. Odpowiedz

    na hummus długo namawiać mnie nie trzeba, pyszności!

  3. Odpowiedz

    hummus zawsze w cenie 🙂

  4. Odpowiedz

    Wspaniały. Hummus, to my lubimy. Baaaardzo lubimy…

  5. Odpowiedz

    Panna Malwinna – proszę, częstuj się 🙂

    kornik – smacznego 🙂

    Nina – jakoś sobie radzimy z "resztkami" 🙂

    wykrywacz smaku – co prawda to prawda 🙂

    Zaytoon – :))

  6. Odpowiedz

    pyszny – potwierdzam:)
    i chyba muszę zrobić nową porcję, bo popatrzyłam na zdjęcie i już mam ochotę na kolejną:) mniam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.