Ciasto wyborne! Soczyste, słodkie i „szybko znikające”, jak nazwał je Mężczyzna. Kolega Leszek (pozdrawiam 🙂 zaproponował, żebym na przyszłość robiła od razu dwie blaszki. Moja rada – zapraszajcie na to ciasto niewielu gości, albo zastosujcie się do rady Leszka 🙂
Składniki na blaszkę o średnicy 24 centymetry:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
2 solidne łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
3 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
6 średnich jabłek (polecam odmianę Elstar – mięsistą, słodką, z lekko kwaśnym posmakiem)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki orzechów włoskich
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę, wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru trzcinowego i odstawić.
Orzechy niezbyt drobno posiekać.
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugim naczyniu wymieszać olej, mleko, cukier i aromat wanilinowy.
Wlać składniki mokre do suchych i dokładnie wymieszać, można je również zmiksować na niskich obrotach. Dalej dodawać po jednym jajku i dokładnie łączyć z resztą ciasta.
Blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i posypać kaszą manną.
Wlać połowę ciasta do blaszki, wyłożyć na nie połowę jabłek. Na jabłka wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę jabłek oraz posiekane orzechy.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 90 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Rekomendacja nic dodać, nic ująć! Jak mężczyźni zachwalają to musi być dobre! Ciasto z jabłkami cudo, a Twoja porcelana urzekła mnie :)Zdradzisz co to, kto to?
szkoda, że i mnie nie było u Was, żeby potwierdzić rekomendację kolegi Leszka:)
piękne:)
ewelajna – to duka, mnie również bardzo się podoba 🙂
mrufkazet – oj nie żałuj, tylko byś sobie podniebienie podrażniła 🙂
następnym razem sobie odbijemy 🙂
Wygląda pysznie, lubię ciasta z jabłkami, bo kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama często je robiła.
Bardzo pysznie wygląda to ciacho! A jak soczyste to tym lepiej, bo takie własnie lubie:)
Ja też lubię tego typu ciasta, a jak z jabłkami to tym bardziej lubię:)
oj, zjadlabym ja takie ciasto i juz mi slinka cieknie:)
wygląda znakomicie! uwielbiam wilgotne ciasta, a z jabłkami to już w ogóle
Mmm… wygląda OBŁĘDNIE!
faktycznie chyba zrobię od razu dwie blaszki, bo ciasto prezentuje się zachwycająco 🙂
Dziękuję dziewczęta 🙂
Próbujcie, częstujcie się, będziecie usatysfakcjonowane 🙂
magda k. – albo jedną wielką 🙂