Pancekes pełnoziarniste z płatkami orkiszowymi i kakao

Zdrowe, pożywne, bardzo delikatne, smaczne i śliczne. 
Czego chcieć więcej? 🙂

Składniki 2-4 porcji:
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1/2 szklanki wrzątku
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
1-2 łyżki melasy buraczanej
4 łyżki oleju
1 szklanka mleka sojowego
1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego

Wykonanie:
Płatki orkiszowe zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut.

W naczyniu wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

W drugim naczyniu dobrze ubić jajka, następnie dodawać po kolei melasę, olej, mleko sojowe i aromat wanilinowy i ubijać.

Mieszankę mączną wsypać do składników mokrych i dobrze ubić. Dodać namoczone płatki (jeśli cała woda się nie wchłonęła można ją wylać) i dokładnie wymieszać.

Piec na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

12 komentarzy do “Pancekes pełnoziarniste z płatkami orkiszowymi i kakao”

  1. wiem, ze smaczne bo tydzien temu robilam podobne. Pisze PODOBNE, bo nie dodalam platkow a tylko make,nie dodalam melasy ani kakao. Musze sprobowac Twojej wersji bo wyglada na bardzo bogata..i arcysmaczna:)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. następnym razem zrobię chłopakom taką wzbogaconą wersję jak Twoja:) wyglądają przepysznie:)
    mąka pełnoziarnista im smakuje, więc może i taka wersja będzie smakować:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz