Soczyste ciasto z jabłkami

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ciasto wyborne! Soczyste, słodkie i „szybko znikające”, jak nazwał je Mężczyzna. Kolega Leszek (pozdrawiam 🙂 zaproponował, żebym na przyszłość robiła od razu dwie blaszki. Moja rada – zapraszajcie na to ciasto niewielu gości, albo zastosujcie się do rady Leszka 🙂 

Składniki na blaszkę o średnicy 24 centymetry:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
2 solidne łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
3 jajka
szczypta soli

Dodatkowo:
6 średnich jabłek (polecam odmianę Elstar – mięsistą, słodką, z lekko kwaśnym posmakiem)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki orzechów włoskich

Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę, wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru trzcinowego i odstawić.
Orzechy niezbyt drobno posiekać.

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugim naczyniu wymieszać olej, mleko, cukier i aromat wanilinowy.
Wlać składniki mokre do suchych i dokładnie wymieszać, można je również zmiksować na niskich obrotach. Dalej dodawać po jednym jajku i dokładnie łączyć z resztą ciasta.

Blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i posypać kaszą manną.
Wlać połowę ciasta do blaszki, wyłożyć na nie połowę jabłek. Na jabłka wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę jabłek oraz posiekane orzechy.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 90 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

11 Responses

  1. Rekomendacja nic dodać, nic ująć! Jak mężczyźni zachwalają to musi być dobre! Ciasto z jabłkami cudo, a Twoja porcelana urzekła mnie :)Zdradzisz co to, kto to?

  2. ewelajna – to duka, mnie również bardzo się podoba 🙂

    mrufkazet – oj nie żałuj, tylko byś sobie podniebienie podrażniła 🙂
    następnym razem sobie odbijemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.