Babeczki pomarańczowe z polewą cynamonową

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Babeczki grzechu warte! Pyszne, pachnące, z mocnym aromatem pomarańczy i zaskakującym posmakiem cynamonu. Do zjedzenia od razu lub kolejnego dnia. Gorąco namawiam 🙂

Składniki na 12 babeczek:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata łyżka skórki otartej z pomarańczy
2 jajka
100 gram margaryny bezmlecznej
1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
1/2 szklanki mleka owsianego

Składniki na polewę:
1 czubata łyżka margaryny bezmlecznej
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i skórką pomarańczy.
Margarynę rozpuścić, wymieszać z sokiem z pomarańczy i mlekiem orkiszowym. Wlać do mieszanki mącznej i wymieszać. Dodać rozbite jajka i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do odpowiednio przygotowanych foremek*.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu zostawić na 5 minut w foremkach, a potem wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować polewę: margarynę bezmleczną rozpuścić, dodać cukier puder oraz cynamon i stale mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki połączą się na gładką masę. Dodać skórkę pomarańczy i wymieszać.

Jeszcze ciepłe babeczki smarować pędzlem maczanym w gorącej polewie i odkładać na kratkę do przeschnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

15 Responses

  1. Pomarańczowe babeczki bardzo pyszne i lubię takie ,na raz'.Ja tylko margarynę od razu bym na masło zamieniła…Ale to takie skrzywienie kulinarne.
    Spokojnych świąt!

  2. Wszystkim dziękuję pięknie za życzenia świąteczne! 🙂

    slyvvia, Niebieska Pistacja – bardzo się cieszę 🙂

    Amber – jako osobnik bezmleczny od razu odrzucam masło 🙂

    grazyna – nadszedł czas radości, więc jedząc pyszności można "grzeszyć" 🙂

    Marta – prawda? 🙂

    mniamusne.blox.pl – co masz zrobić jutro zrób dziś, będziesz mieć z głowy 🙂

    mrufkazet – to jest do nadrobienia 🙂

    Kaś – oczywiście że nie tylko! 🙂

    bryssska, lo – dziękuję, wzajemnie! 🙂

    ka.wo – naprawdę? ale fajnie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.