Babka Rooibos z kakao i orzechami

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pyszna babka – wilgotne ciasto, pełne czekoladowego smaku, z orzechami. Smakuje świetnie od razu po upieczeniu, ale również i następnego dnia. Bardzo polecam 🙂

Składniki na blaszkę do babki o średnicy 22 centymetrów:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
4 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
1/2 (125 gram) margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka napoju Rooibos (zaparzonego i przestudzonego)
1 szklanka orzechów włoskich

Wykonanie:
Blaszkę do babki posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Orzechy włoskie dość grubo posiekać.

W dużej misce ubić na puszystą masę żółtka jaj, margarynę bezmleczną oraz cukier.
Stopniowo dodawać napój Rooibos na przemian z mieszanką mączną i dalej ubijać.
Dodać posiekane orzechy i wymieszać je z ciastem łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone – wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna być po wyjęciu czysta.

Po upieczeniu pozostawić w blaszce na około 15 minut i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub polać dowolna polewą.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

9 Responses

  1. Interesujące rooibos w babce. A jakby rooibos był aromatyzowany jagodami to smak pewnie też byłby inny. Koniecznie spróbować muszę jako maniak herbaty.

  2. Za każdym razem gdy do Ciebie zaglądam, jestem pod ogromnym wrażeniem różnorodności przepisów! Podziwiam i gratuluję (no i oczywiście zazdroszczę!) 🙂 Pzdr Aniado
    Ps. A przepis na babkę już oczywiście zapisany w kolejce do testowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.