Bezglutenowe babeczki migdałowe z jabłkiem

I tak, nie wiadomo kiedy, minął rok odkąd pierwszy raz zamieściłam przepis na blogu. Rok i parę dni, kto by je zliczył 🙂 Ponieważ nie zauważyłam, że czas przewidziany do świętowania upłynął, dlatego posłużyłam się, dla uczczenia chwili, babeczką pieczoną na szybko dla naszych gości – ślicznych panienek i przystojnego rodzynka. Za bardzo miłe, choć zupełnie nieświadome życzenia przyjęłam tempo w jakim dziewczynki pochłaniały mój wypiek – już pisałam, że lubię takich gości? 🙂 

Składniki na 12 babeczek:
1 szklanka mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam proszku bez glutenu)
2/3 szklanki mleka owsianego
1/3 szklanki oleju ryżowego
szczypta soli
1 duże jabłko

Wykonanie:
Mielone migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną i gryczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym i szczyptą soli.

Jabłka wydrążyć i pokroić w dość cienkie prostokąty.

Jajka ubić i ciągle miksując dodać olej, mleko owsiane i mieszankę mączną.

Ciasto wyłożyć do odpowiednio* przygotowanych foremek na muffiny do 3/4 wysokości, na wierzch położyć kawałki jabłek i delikatnie wcisnąć je w ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu pozostawić w foremkach na 5 minut i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki posmarować margaryną bezmleczną i wysypać bułką tartą bezglutenową, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

6 komentarzy do “Bezglutenowe babeczki migdałowe z jabłkiem”

Dodaj komentarz