Składniki na 12 babeczek:
1 szklanka mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam proszku bez glutenu)
2/3 szklanki mleka owsianego
1/3 szklanki oleju ryżowego
szczypta soli
1 duże jabłko
Wykonanie:
Mielone migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną i gryczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym i szczyptą soli.
Jabłka wydrążyć i pokroić w dość cienkie prostokąty.
Jajka ubić i ciągle miksując dodać olej, mleko owsiane i mieszankę mączną.
Ciasto wyłożyć do odpowiednio* przygotowanych foremek na muffiny do 3/4 wysokości, na wierzch położyć kawałki jabłek i delikatnie wcisnąć je w ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu pozostawić w foremkach na 5 minut i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki posmarować margaryną bezmleczną i wysypać bułką tartą bezglutenową, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio
wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin 🙂 oby tak dalej
http://niebieskapistacja.blox.pl/html
wszystkiego najlepszego 🙂
Babeczki rewelacyjne 🙂
gratulacje z okazji roczku:)
Dziękuję Wam pięknie 🙂
Oj! To już rok!
Zleciało błyskawicznie!
100 lat w takim razie i fantastycznych przepisów! :)))