Tarta rabarbarowo-jabłkowa

Mężczyzna powiedział: bardzo dobre ciasto, takie kruche, a nadzienie pyszne, aż brakuje słów. 
Dodam od siebie, że ciasto niknie w oczach oraz żołądkach 🙂 
To chyba dobrze? 🙂

Składniki na ciasto kruche wg Anieli Rubinstein*:
120 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru trzcinowego
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki mąki orkiszowej (1850)
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką)
2 łyżki wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:
2 łyżki żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:
Przygotować ciasto: masło rozetrzeć ręką, dodać kolejno cukier, wyrobić, żółtka, wyrobić i na koniec wgnieść mąkę i sól. Jeśli ciasto jest za lepkie dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli za suche (jeszcze mi się taka sytuacja nie zdarzyła) dodać 1 łyżkę zimnej wody.

Wyłożyć blaszkę ciastem (ja robię to rękami), zostawiając wyższe boki (na około 1 centymetr) i nakłuć widelcem.

Ciasto piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumieni.

Przygotować nadzienie: rabarbar i jabłko oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać wodę i oba rodzaje cukru i smażyć pod przykryciem przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając i odparowując nadmiar płynu.

Nadzienie wyłożyć na gorące ciasto, posypać żurawiną i płatkami migdałowymi i dalej piec przez około 15 minut.

Podawać lekko przestudzone.

Smacznego 🙂

*w oryginalnym przepisie użyte jest masło, zwykła mąka i 3 łyżki białego cukru

12 komentarzy do “Tarta rabarbarowo-jabłkowa”

  1. Niebieska Pistacja – dzięki 🙂

    aga – i smakuje 😛

    grazyna – 🙂

    ewelajna – tak też traktuję! oczywiście 😉

    Karmel-itka. – u mnie w kuchni wszystko jest łatwe i przyjemne 🙂

    bryssska – dobrze powiedziane 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz