Botwinka z jajkiem

Botwinka z jajkiem to zupa na pierwsze dni maja, kiedy na bazarach pojawiają się pierwsze nowalijki, a my, spragnieni świeżości, chętnie sięgamy po dopiero-co-wyrośnięte, soczyste warzywa. 

Składniki na 6-8 porcji:
8-10 szklanek wody
2 pęczki botwinki
1 pęczek młodego szczypiorku
3-4 ząbki młodego czosnku
4-6 ziemniaków
2 jajka
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka bulionu wegetariańskiego
1 szklanka śmietany sojowej
natka pietruszki
sól do smaku

Wykonanie:
Młode buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, dodać 1 łyżkę bulionu wegetariańskiego, sól do smaku i gotować przez około 15 minut.
Liście botwinki z łodygami dokładnie umyć i pokroić w paski. Szczypior z młodą cebulą posiekać. Dodać do podgotowanych buraków razem z przeciśniętym czosnkiem i dalej gotować przez około 5 minut. Dodać sok z cytryny, zagotować i wyłączyć gaz.
Dodać śmietanę.

W oddzielnym garnku ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody ziemniaki pokrojone w kostkę.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.

Botwinkę podawać na gorąco z ziemniakami, udekorowane jajkiem i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

9 komentarzy do “Botwinka z jajkiem”

Dodaj komentarz