Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Tarta rabarbarowo-jabłkowa

Mężczyzna powiedział: bardzo dobre ciasto, takie kruche, a nadzienie pyszne, aż brakuje słów. 
Dodam od siebie, że ciasto niknie w oczach oraz żołądkach 🙂 
To chyba dobrze? 🙂

Składniki na ciasto kruche wg Anieli Rubinstein*:
120 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru trzcinowego
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki mąki orkiszowej (1850)
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką)
2 łyżki wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:
2 łyżki żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:
Przygotować ciasto: masło rozetrzeć ręką, dodać kolejno cukier, wyrobić, żółtka, wyrobić i na koniec wgnieść mąkę i sól. Jeśli ciasto jest za lepkie dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli za suche (jeszcze mi się taka sytuacja nie zdarzyła) dodać 1 łyżkę zimnej wody.

Wyłożyć blaszkę ciastem (ja robię to rękami), zostawiając wyższe boki (na około 1 centymetr) i nakłuć widelcem.

Ciasto piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumieni.

Przygotować nadzienie: rabarbar i jabłko oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać wodę i oba rodzaje cukru i smażyć pod przykryciem przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając i odparowując nadmiar płynu.

Nadzienie wyłożyć na gorące ciasto, posypać żurawiną i płatkami migdałowymi i dalej piec przez około 15 minut.

Podawać lekko przestudzone.

Smacznego 🙂

*w oryginalnym przepisie użyte jest masło, zwykła mąka i 3 łyżki białego cukru

  1. Odpowiedz

    To ja zapisuję 😉

  2. Odpowiedz

    Takie znikanie to najlepsza rekomendacja 🙂

  3. Odpowiedz

    Maggie – może goście wyjątkowo głodni byli? 😛

    slyvvia – zapisz 🙂

  4. Odpowiedz

    bardzo fajna ta tarta 🙂

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  5. Odpowiedz

    Oj, wierzę, że dobre ! Lubię takie smaki 🙂

    • aga, 2011-05-16, 16:26

    Odpowiedz

    pysznie sie zapowiada:)

  6. Odpowiedz

    już się oblizuję, już czaję się na nią.
    uwielbiam takie łatwe pyszności ;]

  7. Odpowiedz

    O…, najlepiej! A co mężczyzna powie to jako święte traktować trzeba:)

  8. Odpowiedz

    tarta grzechu warta

  9. Odpowiedz

    Niebieska Pistacja – dzięki 🙂

    aga – i smakuje 😛

    grazyna – 🙂

    ewelajna – tak też traktuję! oczywiście 😉

    Karmel-itka. – u mnie w kuchni wszystko jest łatwe i przyjemne 🙂

    bryssska – dobrze powiedziane 🙂

    • Magda, 2011-05-24, 08:57

    Odpowiedz

    proste przyjemności są najlepsze 🙂 nie dziwię się, że tarta znikała 😉

  10. Odpowiedz

    Magda – 🙂

Odpowiedz na „bryssskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.