Muffiny bananowo-kakaowe

Lubicie banany? Ja nie bardzo, dlatego wcale się nie ucieszyłam jak zostały mi 2 sztuki „na drogę”, zapomniane przez odjeżdżających gości. Okazuje się, że przerobione smakują znacznie lepiej 🙂

Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
3-4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka i 2 łyżki mleka sojowego
1/4 szklanki oleju ryżowego

Dodatkowo:
2 dojrzałe banany
czekoladowe serduszka do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:
W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre.
Banany rozgnieść widelcem, dodać do składników mokrych i wymieszać.

Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać tylko tyle, żeby składniki jako-tako się połączyły.

Wyłożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Zaraz po wyjęciu z foremek udekorować czekoladowymi serduszkami.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

12 komentarzy do “Muffiny bananowo-kakaowe”

Dodaj komentarz