Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Muffiny bananowo-kakaowe

Lubicie banany? Ja nie bardzo, dlatego wcale się nie ucieszyłam jak zostały mi 2 sztuki „na drogę”, zapomniane przez odjeżdżających gości. Okazuje się, że przerobione smakują znacznie lepiej 🙂

Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
3-4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka i 2 łyżki mleka sojowego
1/4 szklanki oleju ryżowego

Dodatkowo:
2 dojrzałe banany
czekoladowe serduszka do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:
W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre.
Banany rozgnieść widelcem, dodać do składników mokrych i wymieszać.

Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać tylko tyle, żeby składniki jako-tako się połączyły.

Wyłożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Zaraz po wyjęciu z foremek udekorować czekoladowymi serduszkami.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

  1. Odpowiedz

    Muffinki to rewelacyjna sprawa! A jak są bananowe, to czego chcieć więcej? 🙂

  2. Odpowiedz

    Doctor – ja bym powiedziała, że nawet jak są bananowe :)))

  3. Odpowiedz

    Ja tam uwielbiam banany pod każdą postacią. Pyszne muszą być te muffiny 😀

  4. Odpowiedz

    Mmm uwielbiam muffiny ,zwlaszcza z bananami :))))

  5. Odpowiedz

    slyvvia, Madleine – powiedzmy, że się zgadzam co do tych bananów :)))

  6. Odpowiedz

    fajne babeczki 🙂

    • Paula, 2011-06-19, 09:24

    Odpowiedz

    banan i kakao… czy może być coś lepszego? 🙂

  7. Odpowiedz

    Super połączenie smaków! Uwielbiam praktycznie wszystko, co bananowe ^^

    • nat., 2011-06-20, 19:27

    Odpowiedz

    A ja babany bardzo lubie, ale na surowo tylko w wersji jeszcze zielonkawej, niedojrzalej 🙂

    A banany w wypiekach sa cudne!

  8. Odpowiedz

    słodko dziękuję za komentarze 🙂

  9. Odpowiedz

    Słodkie te serduszka 🙂

  10. Odpowiedz

    Aurora – 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.