Prosta pasta, bogata w smaku. Smaczna, choć zdrowa 🙂
Składniki na 2-4 porcji:
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
1 średnia cebula
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki curry
sól do smaku
Wykonanie:
Fasolę zalać 6 szklankami wody i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
Ugotowaną fasolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy i przypraw. Jeśli masa jest za sucha można dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody.
Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać do pasty i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia”.
Podawać z ulubionym pieczywem i warzywami.
Ja podaję tą pastę z chlebem z domowego wypieku, przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego 🙂
fajna pasta:)
Jeszcze nie jadłam czarnej fasoli. Gdzie ją kupujesz? Nigdzie takiej nie widziałam
Fajne jedzonko…lubie takie pasty:)
ależ… pasta, czarna?
hmmm, ciekawa xd
Nigdy nie jadłam takiej pasty, ani czarnej fasoli. Mam przeczucie, że by mi smakowało. Zwłaszcza z takim chlebem 🙂
kikimora – w sklepie ze zdrową żywnością
aga – i bardzo smaczna 🙂
Karmel-itka. – czarna 🙂
Trzcinowisko – cieszę się, że pasuje 🙂
OlaCruz – na pewno by smakowało 🙂
Ciekawy pomysł 🙂 dobrze zastąpi serek lub wędlinę 🙂
Akademia Zdrowia – dokładnie tak 🙂
Mmmmmm, mniam mniam. Pyszności na całego 🙂
Joanna – yhy :)))
Super patent, tylko nie należy przesadzić z ilością cebuli, bo potrafi zdominować 🙂
Zamiast soli użyłem sosu sojowego – jeszcze bardziej podbija smak.
gudwil – fajny pomysł z sosem sojowym, ja bym wtedy zrezygnowała już z soli 🙂