Pasta z czarnej fasoli

Kategoria: pasty i smarowidła

Prosta pasta, bogata w smaku. Smaczna, choć zdrowa 🙂

Składniki na 2-4 porcji: 
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
1 średnia cebula
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki curry
sól do smaku 

Wykonanie:
Fasolę zalać 6 szklankami wody i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

Ugotowaną fasolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy i przypraw. Jeśli masa jest za sucha można dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody.

Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać do pasty i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia”.

Podawać z ulubionym pieczywem i warzywami.
Ja podaję tą pastę z chlebem z domowego wypieku, przepis znajdziecie tutaj

Smacznego 🙂

12 komentarzy do “Pasta z czarnej fasoli”

  1. kikimora – w sklepie ze zdrową żywnością

    aga – i bardzo smaczna 🙂

    Karmel-itka. – czarna 🙂

    Trzcinowisko – cieszę się, że pasuje 🙂

    OlaCruz – na pewno by smakowało 🙂

    Odpowiedz
  2. Super patent, tylko nie należy przesadzić z ilością cebuli, bo potrafi zdominować 🙂
    Zamiast soli użyłem sosu sojowego – jeszcze bardziej podbija smak.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz