Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Pasta z czarnej fasoli

Prosta pasta, bogata w smaku. Smaczna, choć zdrowa 🙂

Składniki na 2-4 porcji: 
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
1 średnia cebula
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki curry
sól do smaku 

Wykonanie:
Fasolę zalać 6 szklankami wody i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

Ugotowaną fasolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy i przypraw. Jeśli masa jest za sucha można dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody.

Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać do pasty i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia”.

Podawać z ulubionym pieczywem i warzywami.
Ja podaję tą pastę z chlebem z domowego wypieku, przepis znajdziecie tutaj

Smacznego 🙂

    • aga, 2011-06-06, 13:57

    Odpowiedz

    fajna pasta:)

  1. Odpowiedz

    Jeszcze nie jadłam czarnej fasoli. Gdzie ją kupujesz? Nigdzie takiej nie widziałam

  2. Odpowiedz

    Fajne jedzonko…lubie takie pasty:)

  3. Odpowiedz

    ależ… pasta, czarna?
    hmmm, ciekawa xd

  4. Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam takiej pasty, ani czarnej fasoli. Mam przeczucie, że by mi smakowało. Zwłaszcza z takim chlebem 🙂

  5. Odpowiedz

    kikimora – w sklepie ze zdrową żywnością

    aga – i bardzo smaczna 🙂

    Karmel-itka. – czarna 🙂

    Trzcinowisko – cieszę się, że pasuje 🙂

    OlaCruz – na pewno by smakowało 🙂

  6. Odpowiedz

    Ciekawy pomysł 🙂 dobrze zastąpi serek lub wędlinę 🙂

  7. Odpowiedz

    Akademia Zdrowia – dokładnie tak 🙂

  8. Odpowiedz

    Mmmmmm, mniam mniam. Pyszności na całego 🙂

  9. Odpowiedz

    Joanna – yhy :)))

  10. Odpowiedz

    Super patent, tylko nie należy przesadzić z ilością cebuli, bo potrafi zdominować 🙂
    Zamiast soli użyłem sosu sojowego – jeszcze bardziej podbija smak.

  11. Odpowiedz

    gudwil – fajny pomysł z sosem sojowym, ja bym wtedy zrezygnowała już z soli 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.