Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Pizza z pesto

Pizza domowa – na cienkim, chrupkim spodzie, z ulubionymi dodatkami – nasza faworytka 🙂
Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 głodnych osób. Przepis na ciasto podała mi koleżanka, bardzo podobny można znaleźć w sieci, ale jak zawsze nie należy się ograniczać i można wprowadzać własne modyfikacje. Zachęcam do próbowania 🙂

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka suchych drożdży (3 1/2 gram świeżych)*
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli

Składniki na pesto:
pęczek świeżej bazylii
1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo:
1 duży pomidor
12 czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów

Wykonanie:
Przygotować ciasto: oba rodzaje mąki połączyć. Wymieszać ciepłą wodę z olejem, drożdżami i cukrem, dodać mieszankę mączną oraz sól i dobrze wyrobić (ciasto powinno bez problemu „odchodzić” od ręki, czyli nie kleić się).

Mój cynamonowy robot wrabiał ciasto przez około 5 minut, ręcznie zajmie to co najmniej 10 minut. Ciasto zostawić w misce (maszynowcy w dzierży), przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przegnieść ciasto i ponownie odstawić pod przykryciem na 30 minut.

W międzyczasie przygotować pesto: liście bazylii umyć i osuszyć. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Czosnek obrać. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, na koniec dodając olej oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotować pozostałe składniki nadzienia: pomidor i oliwki pokroić w plasterki, suszone pomidory w paski.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.

Wyrośnięte ciasto szybko przegnieść. Blachę na której będzie pieczona pizza posmarować oliwą, naoliwionymi rękoma uformować placek na pizzę (można go również rozwałkować i przenieść na blaszkę, ale wersja robiona ręcznie jest fajniejsza 🙂

Placek posmarować pesto, na wierzchu ułożyć pomidory świeże, suszone oraz oliwki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Piec około 10 minut lub do ładnego zrumienienia brzegów ciasta.
Podawać od razu po upieczeniu.

Smacznego 🙂

*suche drożdże można zastąpić świeżymi
(3,5 gram suchych drożdży to 12,5 gram drożdży świeżych)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.