Muffiny cytrynowe z jagodami – orzeźwiająca nuta cytryny i słodkie jagody, zebrane dopiero-co w lesie. Mniam 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki cukru trzcinowego
Składniki mokre:
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Dodatkowo:
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
Wykonanie:
Cytrynę wyszorować i sparzyć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W osobnych naczyniach dokładnie wymieszać składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych, niedokładnie wymieszać, dodać jagody i delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać.
Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio
Jeśli wyglądają tak samo dobrze, jak smakują, to już je uwielbiam 😉
Cudowne, ostatnio za mną chodzą i chyba w końcu kupię formę na muffiny, no i jagody 😀
muffiny z jagodami- poezja
ps: dziękuję pięknie za życzenia:*
Wyglądają cudnie! I te ich puszyste wnętrze… pycha!:)
Jakie one są urocze! Mają śliczne piegi 🙂
Pozdrawiam:)
smerfne te muffiny 🙂
http://niebieskapistacja.blox.pl/
slyvvia – kup formę i nawet się nie zastanawiaj 🙂
kikimora – 🙂
Majana – również pozdrawiam 🙂
Doctor – są pyszne 🙂
Olciaky vel Olcik – 🙂
Niebieska Pistacja – smerfne? śliczne określenie 🙂