Muffiny cytrynowe z jagodami

Muffiny cytrynowe z jagodami – orzeźwiająca nuta cytryny i słodkie jagody, zebrane dopiero-co w lesie. Mniam 🙂

Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki cukru trzcinowego

Składniki mokre:
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:
1 szklanka jagód (mogą być mrożone) 

Wykonanie:
Cytrynę wyszorować i sparzyć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

W osobnych naczyniach dokładnie wymieszać składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych, niedokładnie wymieszać, dodać jagody i delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać.

Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

7 komentarzy do “Muffiny cytrynowe z jagodami”

  1. slyvvia – kup formę i nawet się nie zastanawiaj 🙂

    kikimora – 🙂

    Majana – również pozdrawiam 🙂

    Doctor – są pyszne 🙂

    Olciaky vel Olcik – 🙂

    Niebieska Pistacja – smerfne? śliczne określenie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz