Empanadas z rabarbarem i jabłkiem

Wyśmienite pierogi! Delikatne ciasto, kwaskowate nadzienie. Łatwe do przygotowania, smaczne do jedzenia 🙂 
Zaczęliśmy od wersji na ciepło z lodami, następnie przeszliśmy do opcji na zimno, a potem pierogi się skończyły. Ale będziemy do nich wracać, na pewno 🙂 

Składniki na ciasto (na około 32 pierogi):
3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
125 gram margaryny bezmlecznej
2 jajka
6-8 łyżek zimnej wody
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli 

Składniki na nadzienie:
2 strąki rabarbaru
1 jabłko
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego 

Wykonanie:
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło pokrojone w kostkę, jajka i zimną wodę. Wyrabiać parę minut, w robocie lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.

Podzielić ciasto na 2 części, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę, można też przetrzymać je przez noc.

Przygotować nadzienie: umyty rabarbar obrać ze zdrewniałych włókien i pokroić w drobną kostkę. Jabłko (razem ze skórką) również pokroić w kostkę. Owoce zasypać cukrem trzcinowym i wanilinowym i zostawić na 1 godzinę, żeby puściły sok. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów, wycinać okrągłe placki, każdy napełniać łyżką nadzienia i sklejać. Brzegi ciasta posmarować przed sklejeniem wodą, żeby się lepiej trzymały.

Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia, posmarować rozbitym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.

Piec w piekarniku rozgrzanym do tempetatury 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do ładnego zrumieniania.

Podawać na gorąco lub na zimno, a najlepiej i tak i tak 🙂

Smacznego 🙂

8 komentarzy do “Empanadas z rabarbarem i jabłkiem”

  1. Doctor – i smakują dokładnie tak jak piszesz 🙂

    slyvvia – polecam 🙂

    pierniczkowa – ja mam (co widać 🙂 tendencję do używania małej ilości i cukru i soli i tłuszczu

    Karmel-itka. – marz do woli :)))

    Majana – 🙂

    kikimora – oj, muszą 🙂

    Paula – dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz