Pancakes z brzoskiwnią

Kolejny cudnie powolny poranek. Kolejne delikatne, soczyste i zdrowe pancakes. Czy muszę dodawać, że są bardzo łatwe do przygotowania?
Placuszki bardzo dobrze smakują również na zimno, może podczas pikniku? Koc w kratkę, zbożowa kawa w termosie, szum wody lub drzew… 🙂

Składniki na około 32 placuszki:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka orkiszowego
1 duże jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki margaryny bezmlecznej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 duża brzoskwinia

Wykonanie:
Brzoskwinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

W drugim naczyniu rozbełtać jajka, dodać rozpuszczoną margarynę bezmleczną i mleko orkiszowe.

Mieszanki dokładnie wymieszać, na koniec dodać startą brzoskwinię. 

Pancakes smażyć z obu stron na suchej patelni.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

9 komentarzy do “Pancakes z brzoskiwnią”

  1. dziękuję za komentarze, wakacje pochłonęły mnie bez reszty.. :)))

    Doctor – dziękuję za nominację, pewnie już po zabawie, ale bardzo mi miło że o mnie pamiętałaś 🙂

    Pinka – na rynku jest sporo margaryn nie zawierających laktozy 🙂
    jeśli bardzo chcesz to zastąp ją masłem klarowanym, olejem jak bardzo się uprzesz też możesz (2-3 łyżki)

    Jedyna singielka – zapraszam :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz