Puree z dyni można przygotować na wiele sposobów, tutaj podałam przepis na puree z dyni pieczonej, teraz proponuję przygotowanie dyni w parowarze. Otrzymamy gęstą, kremową masę, którą wykorzystamy do dalszych kuchennych szaleństw.
Składniki:
dowolna ilość dyni
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać i pokroić w kwadraty o boku około 3 centymetrów. Umieścić w pojemniku parowara i dusić do miękkości przez około 30 minut.
Jeszcze ciepłe lub gorące zblendować.
Puree przechowywać w lodówce, można też je mrozić.
Smacznego 🙂
Zawsze robię puree z pieczonej. Taka uparowana musi być bardzo delikatna w smaku;)
Fajnie wiedzieć jak przyrządzić puree. 🙂 Do sernika się też nada no nie?
Pozdrowienia:)
Majana – pewnie, że nada 🙂
Panna Malwinna – ja też do tej pory robiłam dynię w piekarniku, ale przygotowanie jej w parowarze jest szybsze, wygodniejsze i dynia jest taka aksamitna.. a może trafiłam na taką fajną odmianę? 🙂