Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Tarta ze śliwkowo-malinowym nadzieniem

Tarta na pożegnanie lata i powitanie jesieni. Pełna słodkich owoców i pięknych kolorów, z aromatem rozgrzewającego cynamonu. 

Składniki na ciasto o średnicy 26 centymetrów:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1/2 margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
750 gram śliwek
1 szklanka malin
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:
1-2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, oboma rodzajami cukru, cynamonem i solą. Margarynę pokrojoną na małe kawałki wymieszać z mieszanką mączną, dodać jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotować nadzienie: owoce umyć i osuszyć. Śliwki przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. W naczyniu wymieszać śliwki z cukrem i cynamonem i odstawić.

Schłodzonym ciastem wyłożyć spód i boki formy (ciasto można wcześniej rozwałkować, ja wykładam je ugniatając ręką). Można zostawić nieco ciasta do dekoracji na wierzchu.

Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą, ułożyć gęsto śliwki (skórką do dołu) i maliny. Opcjonalnie ułożyć dekorację z ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

Podawać po przestudzeniu.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Wspaniała! Chętnie bym spróbowała…

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. Odpowiedz

    jest taka rustykalna odrobinę i taka ładna.

  3. Odpowiedz

    Pięknie się prezentuje, podoba mi się kombinacja śliwek z malinami 🙂

  4. Odpowiedz

    Wspaniała tarta:) A jeżeli pytałaś o konkurs serniczkowy, to u siebie na blogu musisz zamieścić przepis a u mnie tylko link pod postem zapowiadającym konkurs 🙂

  5. Odpowiedz

    Zdrowsza wersja tarty;)na pewno musiała być pyszna z malinkami i śliwkami,które uwielbiam.
    Jabłuszka,tak wiem,śliczne czerwone,ale coś trzeba było z nich zrobić;),pozdrawiam

  6. Odpowiedz

    Próbowałabym jeszcze ciepłą…;), bo malin i śliwek jeszcze nie łączyłam, a musi być pysznie:)

  7. Odpowiedz

    Zdjęcie bardzo działa na moje ślinianki. To musi być pyszne 😀

  8. Odpowiedz

    Kombinacja rewelacja! Do tego wygląda niesamowicie apetycznie! 🙂

  9. Odpowiedz

    Jaka piękna tarta!:)

  10. Odpowiedz

    Śliwki i maliny w jednym cieście…bosko! I jakie piękne brzegi 😉

  11. Odpowiedz

    asieja – rustykalna, to prawda 🙂

    Sisters4cooking – proszę się częstować 🙂

    burczymiwbrzuchu – zestawienie było bardzo spontaniczne, ale rzeczywiście wyszło udanie 🙂

    Grażyna – dziękuję za zaproszenie 🙂
    ja jestem nie mleczna, niestety, ale może w końcu zrobię ala-sernik-z-tofu? 🙂

    Monisia – musiała, bo zniknęła w oka mgnieniu 🙂

    ewelajna – ja pewnie też bym ją na ciepło już "tknęła", na szczęście czekaliśmy na gości 🙂

    slyvvia – wyszło udane, prawda? 🙂

    Arvén – dziękuję, starałam się 🙂

    Majana – 😀

    Doctor – ach, jak mi miło 🙂

  12. Odpowiedz

    Klik – zapisane, na pewno wypróbuje jeszcze tej jesieni 🙂

  13. Odpowiedz

    Agnieszka – gorąco polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.