Ciasteczka z gorzką czekoladą i świeżą miętą

Bardzo czekoladowe i bardzo miętowe, bardzo pyszne i bardzo ładne, bardzo szybkie do pieczenia i bardzo szybkie do jedzenia. Jeśli odpowiadają Wam powyższe warunki to zapraszam 🙂

Składniki na 16 ciasteczek:
3/4 szklanki mąki orkiszowej (1850)
3/4 szklanki mąki orkiszowej (630)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
60 gram margaryny bezmlecznej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki chipsów z gorzkiej czekolady
1/4 szklanki świeżej mięty

Wykonanie:
Miętę drobno poszatkować.

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z cukrem, sodą i solą, dodać margarynę pociętą na drobne kawałki, jajko i ekstrakt waniliowy i szybko wyrobić ręką na jednolitą masę. Dodać czekoladowe chipsy i poszatkowaną miętę i ponownie wyrobić.

Formować okrągłe ciasteczka, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 1 centymetra.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

10 komentarzy do “Ciasteczka z gorzką czekoladą i świeżą miętą”

  1. Grażyna – mięta mnie zniewoliła, widocznie nie tylko mnie 🙂

    Kaś – niestety :)))

    Monisia – dziękuję 🙂

    Majana – cieszę się 🙂

    Karmel-itka. – dziękuję 🙂

    niezbytperfekcyjnapanidomu – ja jestem zakochana w tym połączeniu 🙂

    Niebieska Pistacja – proszę! ile dusza zapragnie i żołądek wytrzyma 🙂

    aga – zapraszam 🙂

    Aurora – 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz