Ciasto cytrynowe ze świeżą miętą i syropem z cytryny

Szaleństwo orzeźwiającego smaku. 
Ciasto na lata zatrzymanie/ pożegnanie/ przypomnienie. 
Cudnie smakuje i pobudza zmysły. 
Wystarczy zdobyć świeżą miętę. 
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony, ja wprowadziłam nieco zmian.
Ja dostałam niestety zakaz robienia tego ciasta… w tak małej ilości, Wy możecie szaleć do woli :)))

Składniki (blaszka o średnicy 18 cm):
1/4 szklanki oleju
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
1 szklanka mąki orkiszowej
4 łyżki cukru trzcinowego

Składniki na syrop:
1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka wody
4 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną lub mąką.

Liście mięty umyć, osuszyć i posiekać.

Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Przygotować ciasto: do naczynia wlać olej, dodawać po jednym żółtku i mieszać mikserem, dodać sól, posiekane liście mięty, sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści i ubite białko stanie się szkliste.

Do mieszanki mącznej dodać połowę ubitej piany i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać resztę piany i wymieszać delikatnie z ciastem, używając łyżki.

Przełożyć ciasto do blaszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić drewnianą wykałaczką czy jest dobrze upieczone – wykałaczka wetknięta w ciasto po wyjęciu musi być sucha.

Ciasto zostawić na 5 minut w blaszce i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 

 
Przygotować syrop: w małym rondlu wymieszać sok i skórkę z cytryny z wodą i cukrem. Postawić na średnim gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.
 
Ciasto polać syropem i udekorować listkiem świeżej mięty.

Smacznego 🙂

8 komentarzy do “Ciasto cytrynowe ze świeżą miętą i syropem z cytryny”

  1. Angie – dzięki 🙂

    asieja – w tym roku zdecydowanie dałam mięcie poszaleć w mojej kuchni 🙂

    slyvvia – spróbuj, nie będziesz zawiedziona 🙂

    Russkaya – od razu widać, że znasz się na rzeczy 😉

    Majana – 🙂

    Arvén – połączenie prawie zgubne, dlatego trzeba szybko to ciasto zrobić, żeby potem wiedzieć czego będziemy zimą żałować 🙂

    kikimora – otóż-to! lato wróć! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz