Zupa z dyni posypana kurkami

Dynia w kolejnej smacznej odsłonie. Zupa-krem z dodatkiem kukurydzy i cebuli, podana z przyrumienionymi kurkami. Tak prosta i tak aromatyczna, że nie sposób jej się oprzeć 🙂

Porcja na 4 osoby:
1 do 1 1/2 kg dyni
2 kolby kukurydzy
2 większe cebule
1 papryczka chili
4 łyżki oleju
woda
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz ziołowy do smaku
2 szklanki kurek
1/2 szklanki posiekanej natki pieruszki 

Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę około 1 1/2 cm.
Kukurydzę skroić nożem z kolb.
Cebulę pokroić w kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i zeszklić. Dodać kukurydzę, ostrą papryczkę i krótką chwilę poddusić. Dodać dynię i zalać gotującą się wodą tylko tyle, żeby przykryć warzywa.
Dodać przyprawy i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. Zupę zmiksować na krem. 

Kurki umyć i osuszyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurki i smażyć je na dość dużym ogniu cały czas mieszając przez około 3-4 minuty, aż odparuje cały płyn i grzyby ładnie się zarumienią.

Natkę pietruszki posiekać.

Zupę podawać na gorąco, posypaną obficie kurkami i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

8 komentarzy do “Zupa z dyni posypana kurkami”

  1. Ech… zbieram się już od kliku tygodni do ugotowania zupy dyniowej i jakoś cały czas nie mogę się za nią zabrać. Muszę się wreszcie zmotywować, bo Twoja zupa wygląda przepysznie! Mam tylko nadzieje, że zdążę, znikną ze sklepów dynie 😉

    Odpowiedz
  2. wilczyca-Aga – zdecydowanie polecam 🙂

    Gosia – zapamiętania i spróbowania 🙂

    Monika – sezon na dynię na szczęście wciąż trwa, masz spore szanse ugotować nie jedną zupę dyniową 🙂
    zdobyć kurki to może być za to wyzwanie, ale jeszcze się pojawiają 🙂

    majka – właściwa postawa! gratuluję! 🙂

    Majana – kolor wyszedł niesamowity 🙂

    Ivka – nie trzeba się opierać zupom, zupy są zdrowe i smaczne i tak fajnie rozgrzewają jak słońce się chowa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz