Przepis na udany poranek – wstań dziesięć minut wcześniej niż zazwyczaj, zachwyć się widokiem za oknem, przeciągnij i zrób pożywne śniadanie.
Pancakes z warzywami, polane syropem winogronowym, posypane cynamonem – delikatne, sycące, pachnące i pyszne!
Przez moment nie musisz się spieszyć, ciesz się chwilą 🙂
Składniki na 24 placuszki:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka owsianego
1/2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach
1/2 szklanki selera startego na drobnych oczkach
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z oboma rodzajami cukru, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i solą.
W drugim naczyniu ubić jajko z mlekiem owsianym, dodać marchew, seler i wymieszać. Dodać mieszankę mączną i dokładnie połączyć.
Smażyć z obu stron na suchej patelni.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Genialne 🙂 Warzywne placuszki to coś pysznego.
Super pomysł! To ja chyba na kolację dla moich dzieci wykorzystam, bo pancakes uwielbiają, a już na kanapki, które im ostatnio byt często serwuję, patrzeć nie mogą 🙂
Słodko i warzywnie – to ostatnio ciągle można znaleźć w moich jadłospisach. Pysznie 🙂
Oo marchewkowo-selerowe to dla mnie nowość. Świetny pomysł, apetyczne wykonanie 🙂
Superaśne te placuszki są!:)
świetny pomysł i końcowy efekt
Sisters4cooking – dzieci uwielbiają pancakes, i nie tylko dzieci, więc polecam gorąco 🙂
shaday – trudno się nie zgodzić :))
margot – dziękuję 🙂
Majana – superaśne?
jakie piękne określenie :)))
burczymiwbrzuchu – polecam i życzę smacznego 🙂
slyvvia – ha! mamy takiego samego smaka 🙂
nie jestem do końca przekonana do selera, ale zastąpię go jakimś innym warzywem, np. cukinią i idę smażyć 🙂
monami – rozumiem, ja też kiedyś nie znałam smacznej strony selera, z cukinią będą bardziej "luźne", ale zapewne równie smaczne 🙂
w każdym razie – smacznego 🙂