Kremowa zupa z dyni o nucie słodko-ostrej

Zupa na rozgrzewkę i na lepszy humor. Kiedy słońce wygląda kiedy chce, a my wyglądamy słońca serwuję aromatyczną, ostro-słodką, kremową zupę z dyni. Przyprawy dodaję według smaku, poniżej podałam uśrednione ilości. Spróbujcie, będziecie zadowoleni 🙂 

Składniki na 4-6 porcji:
1 kg obranej dyni
2 większe marchewki
2 kolby kukurydzy
1 papryczka chili
1-2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
6-9 łyżek pestek z dyni
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Dynię pokroić w średnią kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle, żeby ją przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut.

Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę, kukurydzę skroić nożem z kolb, ostrą papryczkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Warzywa włożyć do dużego garnka, zalać wodą tylko tyle żeby je przykryć i gotować do miękkości przez około 20-25 minut z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego.

Dynię, razem z wodą w której się gotowała, przełożyć do pozostałych warzyw i zmiksować. Dodać cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i podgotować często mieszając przez 5 minut, następnie dodać mleko kokosowe, doprowadzić zupę do wrzenia i zestawić z ognia.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pestki z dyni i chwilę je podsmażyć cały czas mieszając, aż ładnie się zarumienią.

Kremową zupę z dyni podawać na gorąco, każdą porcję dekorując uprażonymi pestkami dyni i świeżą miętą.

Smacznego 🙂

6 komentarzy do “Kremowa zupa z dyni o nucie słodko-ostrej”

  1. Beti – ciekawy, odmienny i pewnie dlatego taki wciągający 🙂

    Majana – ja długo nie mogłam się przekonać do mleka kokosowego w innych potrawach niż desery, ale jak widać się przełamuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Słodko-ostre klimaty są w sam raz dla mnie, mleko kokosowe, to temat zdecydowanie do przerobienia, spróbuję przy następnej okazji. Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz