Pancakes z marchewką i selerem

Przepis na udany poranek – wstań dziesięć minut wcześniej niż zazwyczaj, zachwyć się widokiem za oknem, przeciągnij i zrób pożywne śniadanie. 
Pancakes z warzywami, polane syropem winogronowym, posypane cynamonem – delikatne, sycące, pachnące i pyszne! 
Przez moment nie musisz się spieszyć, ciesz się chwilą 🙂

Składniki na 24 placuszki:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka owsianego
1/2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach
1/2 szklanki selera startego na drobnych oczkach

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z oboma rodzajami cukru, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i solą.

W drugim naczyniu ubić jajko z mlekiem owsianym, dodać marchew, seler i wymieszać. Dodać mieszankę mączną i dokładnie połączyć.

Smażyć z obu stron na suchej patelni.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

9 komentarzy do “Pancakes z marchewką i selerem”

  1. Super pomysł! To ja chyba na kolację dla moich dzieci wykorzystam, bo pancakes uwielbiają, a już na kanapki, które im ostatnio byt często serwuję, patrzeć nie mogą 🙂

    Odpowiedz
  2. Sisters4cooking – dzieci uwielbiają pancakes, i nie tylko dzieci, więc polecam gorąco 🙂

    shaday – trudno się nie zgodzić :))

    margot – dziękuję 🙂

    Majana – superaśne?
    jakie piękne określenie :)))

    burczymiwbrzuchu – polecam i życzę smacznego 🙂

    slyvvia – ha! mamy takiego samego smaka 🙂

    Odpowiedz
  3. monami – rozumiem, ja też kiedyś nie znałam smacznej strony selera, z cukinią będą bardziej "luźne", ale zapewne równie smaczne 🙂
    w każdym razie – smacznego 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz