Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Pancakes z marchewką i selerem

Przepis na udany poranek – wstań dziesięć minut wcześniej niż zazwyczaj, zachwyć się widokiem za oknem, przeciągnij i zrób pożywne śniadanie. 
Pancakes z warzywami, polane syropem winogronowym, posypane cynamonem – delikatne, sycące, pachnące i pyszne! 
Przez moment nie musisz się spieszyć, ciesz się chwilą 🙂

Składniki na 24 placuszki:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka owsianego
1/2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach
1/2 szklanki selera startego na drobnych oczkach

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z oboma rodzajami cukru, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i solą.

W drugim naczyniu ubić jajko z mlekiem owsianym, dodać marchew, seler i wymieszać. Dodać mieszankę mączną i dokładnie połączyć.

Smażyć z obu stron na suchej patelni.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Genialne 🙂 Warzywne placuszki to coś pysznego.

  2. Odpowiedz

    Super pomysł! To ja chyba na kolację dla moich dzieci wykorzystam, bo pancakes uwielbiają, a już na kanapki, które im ostatnio byt często serwuję, patrzeć nie mogą 🙂

  3. Odpowiedz

    Słodko i warzywnie – to ostatnio ciągle można znaleźć w moich jadłospisach. Pysznie 🙂

  4. Odpowiedz

    Oo marchewkowo-selerowe to dla mnie nowość. Świetny pomysł, apetyczne wykonanie 🙂

  5. Odpowiedz

    Superaśne te placuszki są!:)

  6. Odpowiedz

    świetny pomysł i końcowy efekt

  7. Odpowiedz

    Sisters4cooking – dzieci uwielbiają pancakes, i nie tylko dzieci, więc polecam gorąco 🙂

    shaday – trudno się nie zgodzić :))

    margot – dziękuję 🙂

    Majana – superaśne?
    jakie piękne określenie :)))

    burczymiwbrzuchu – polecam i życzę smacznego 🙂

    slyvvia – ha! mamy takiego samego smaka 🙂

  8. Odpowiedz

    nie jestem do końca przekonana do selera, ale zastąpię go jakimś innym warzywem, np. cukinią i idę smażyć 🙂

  9. Odpowiedz

    monami – rozumiem, ja też kiedyś nie znałam smacznej strony selera, z cukinią będą bardziej "luźne", ale zapewne równie smaczne 🙂
    w każdym razie – smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.