Gofry owsiano-czekoladowe

Koniec tego błogiego leniuchowania! Czas wstać i wziąć się do pracy jedzenia!
Na zachętę gofry, które powstały na życzenie Macieja, ale i my nie obyliśmy się smakiem. Polecam 🙂

Składniki na 12 gofrów:
1 1/2 szklanki platkow owsianych
3/4 szklanki mąki (630)
1-2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
2 jajka
1 szklanka mleka sojowego
120 gram margaryny bezmlecznej
100 gram gorzkiej czekolady lub chipsów czekoladowych
szczypta soli

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać płatki owsiane z mąką, oboma rodzajami cukru, sodą i solą.
Jajka ubić rózgą, dodać rozpuszczoną margarynę i mleko sojowe.
Do mieszanki jajecznej dodać płatki z dodatkami i wymieszać, dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 6 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

15 komentarzy do “Gofry owsiano-czekoladowe”

  1. Moje dzieciaki uwielbiają, kiedy robię gofry! Dlaczego nie używasz mleka – alergie czy uważasz je za niezdrowe?
    Trafiłam do Ciebie przypadkowo ale pozwolę się rozgościć, bo zdrową kuchnię naprawdę lubię!

    Odpowiedz
  2. Amy – szukaj, znajduj i eksperymentuj 🙂

    Paula – bardzo proszę 🙂

    pees – tak mi przykro, zgłosiłaś już reklamację?

    Ania – zaczęło się od nietolerancji i przeszło w filozofię 🙂
    bardzo mi miło!
    zapraszam i proszę, rozgość się 🙂

    wilczyca-Aga – proszę nie umieraj! zamknij oczy i jedz! :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz