Za oknem mróz, na moim bazarku pustki. Poza kiszoną kapustą i ogórkami są jeszcze ziemniaki, jabłka i cebula. Co zrobić na obiad? Babkę ziemniaczaną! My się zimy nie boimy! 🙂
Składniki na 6 porcji:
2 kg ziemniaków
1/2 kg dyni*
2 cebule
6 plastrów grubo krojonego chudego boczku
2 jajka
4 łyżki oleju ryżowego + 4 do posmarowania naczynia do pieczenia
4-5 łyżek majeranku
2 łyżeczki imbiru
2-3 łyżeczki pieprzu ziołowego
czarny pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki i dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (najwygodniej zrobić to w maszynce elektrycznej).
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na 4 łyżkach oleju i dodać do masy.
Boczek drobno pokroić, dobrze wysmażyć na suchej patelni i dodać do masy (bez wytopionego tłuszczu).
Dodać jajka i przyprawy i dobrze wymieszać.
Naczynie do pieczenia (ja używam dużej ceramicznej patelni) posmarować grubo olejem, wyłożyć masę, wierzch spryskać olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 1 do 1 1/2 godziny, aż wierzch babki ładnie się zarumieni.
Podawać na gorąco (z kiszonymi ogórkami albo kapustą 🙂
Smacznego 🙂
*za piękny kawał świeżej dyni podziękowania otrzymuje mrufkazet 🙂
7 komentarzy
Przeskocz do formularza komentarzy
Fajny pomysł by dodać dynię. 🙂
Podoba mi się, ma ładny kolorek:)
Nie jadłam jeszcze takiej babki ziemniaczanej 🙂 Muszę kiedyś spróbować!
Bardzo lubię takie ziemniaczane babki. Moje smaki :). Smakowite :).
fajny przepis! apetycznie wygląda
p.s. mam takie pytanie – właśnie zastanawiam się nad kupnem ceramicznej patelni i widzę, że można jej także używać jak naczynia do zapiekania. polecasz inwestycję z taką patelnię?
Majana – taki ciepły kolor od razu rozgrzewa 🙂
Dominika – musisz :)))
Eat with gusto – 🙂
Kaś – zdecydowanie polecam, tylko zwróć uwagę, że to jest ciężka patelnia, do zadań specjalnych, naleśników na niej nie radzę smażyć 🙂
ja właśnie takiej do zadań specjalnych potrzebuję 🙂 dzięki!
Podoba mi się ten dyniowy pomysł:-)