Babka jaka jest każdy widzi – kształtna, słodka i dobrze wyrośnięta. Ta dodatkowo jest z nutą cytryny, kwaśny posmak ładnie łamie słodycz i płyniemy delektując się kolejnym kawałkiem. Standardowo polecam 🙂
Składniki na babkę o średnicy 22 cm:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (700)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka sojowego o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 duże jajka o temperaturze pokojowej
4 łyżki świeżo startej skórki z cytryny
Składniki na polewę:
1/2 -1 szklanka cukru pudru*
4 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
Wykonanie:
Po pierwsze w naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W drugim naczyniu wymieszać mleko sojowe z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
Następnie margarynę z cukrem zmiksować na gładką masę. Dalej ubijając na średnich obrotach dodać po jednym jajku i skórkę z cytryny, następnie na zmianę dodawać mieszankę mączną i mieszankę mleczną.
Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej margaryną bezmleczną i posypanej razową mąką orkiszową lub kaszą manną.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut do ładnego zrumienienia. Przed wyjęciem sprawdzić czy babka jest upieczona, drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.
Smacznego 🙂
*im więcej cukru użyjemy tym polewa będzie bielsza
Rewelacja! Uwielbiam cytrynowe babki. Przepięknie wygląda 🙂
Pozdrawiam ciepło:)
Piękna ta babka! 🙂