Babka cytrynowa

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Babka jaka jest każdy widzi – kształtna, słodka i dobrze wyrośnięta. Ta dodatkowo jest z nutą cytryny, kwaśny posmak ładnie łamie słodycz i płyniemy delektując się kolejnym kawałkiem. Standardowo polecam 🙂 

babka_cytrynowa.jpg

Składniki na babkę o średnicy 22 cm:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (700)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka sojowego o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 duże jajka o temperaturze pokojowej
4 łyżki świeżo startej skórki z cytryny

Składniki na polewę:
1/2 -1 szklanka cukru pudru*
4 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W drugim naczyniu wymieszać mleko sojowe z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.

Margarynę z cukrem zmiksować na gładką masę. Dalej ubijając na średnich obrotach dodać po jednym jajku i skórkę z cytryny, następnie na zmianę dodawać mieszankę mączną i mieszankę mleczną.

Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej margaryną bezmleczną i posypanej razową mąką orkiszową lub kaszą manną.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut do ładnego zrumienienia. Przed wyjęciem sprawdzić czy babka jest upieczona, drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.

Smacznego 🙂

*im więcej cukru użyjemy tym polewa będzie bielsza

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.