Buraki duszone z warzywami to pomysł na prosty obiad czyli warzywnie, smacznie i zdrowo.
Zarówno dzieci i osoby na dietach będą zadowolone i szczęśliwe. Zapraszam 🙂
Składniki na 4 porcje:
4 średnie buraki
4 mini pory lub 1 zwykły por (tylko biała część)
2 średnie cebule
3-4 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 szklanki wrzątku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1/2 szklanki śmietanki sojowej
4 łyżki drobno posiekanego koperku
Wykonanie:
Na początku należy buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupku (ok. 3x3mm).
Kolejno cebulę pokroić w ćwierć plastry. Małe pory pokroić w plasterki, dużego pora w pół plastry.
Kminek i kolendrę rozdrobnić w moździerzu (można użyć zmielonych przypraw).
Następnie na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, zwiększyć ogień i dodać buraki, chwilę je podsmażyć często mieszając, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec kiedy buraki duszone już czekają należy dodać pokrojone pory, cebulę i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i wlać wrzątek. Pozostaje przykryć i dusić przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podawać polane śmietaną sojową i posypane koperkiem.
Smacznego 🙂
Swietny, kolorowy i zdrowy obiad.
Przepysznie podane! Bardzo smakowite zdjęcie!
Świetny pomysł! Takie buraczki muszą być bardzo dobre. Koniecznie muszę wypróbować:)
Pozdrawiam!