Placki naprawdę nie trudne, ziemniaki zmieszać z pieczarkami, cebulą i przyprawami, usmażyć, podać na przykład ze śmietaną sojową, posypać koperkiem, dodać sałatę i jesteśmy w domu, znaczy gotowi do napełnienia brzuszków. Polecam 🙂
Przepis dołączam do akcji Pieczarkowy Tydzień.
Składniki na 6 porcji:
2 kg ziemniaków
1 kg pieczarek
2 cebule
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
4 łyżki koperku
2 łyżki oleju ryżowego
sól, pieprz i ostra papryka do smaku
Dodatkowo:
olej ryżowy do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (ja używam parowaru), lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Cebulę bardzo drobno pokroić i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni cebulę i włożyć pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Przesmażyć je aż do wyparowania płynu.
Warzywa wymieszać w dużym naczyniu, dodać oba rodzaje mąk, koperek i przyprawy.
Formować placuszki i smażyć je z obu stron na patelni na niewielkiej ilości oleju, do ładnego zrumienienia.
Podawać z sałatą.
Smacznego 🙂
Ciekawa jestem jak smakują te placki, ale skoro są w nich pieczarki to na pewno jest bardzo dobrze! Zapraszam do dodania wpisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2012. Dzisiaj ostatni dzień. Pamiętaj prosze o banerku lub linku do zaproszenia z mojego bloga. Pozdrawiam Ania
Fajny pomysł na smaczne placuszki.
🙂
Dawno placków nie robiłam, w sensie ziemniaczanych.
Pozdrowienia
mopswkuchni – wpis dodany, to moja pierwsza akcja, nareszcie zdążyłam, choć rzutem na taśmę hehe 🙂
dziękuję za informację i pozdrawiam 🙂
Majana – u Ciebie wciąż coś się piecze/gotuje/smaży, niebawem nas i plackami zachwycisz 🙂
wyśmienite połączenie, idealne do napełnienia brzuszków 🙂